Multidisciplinárny prístup v diagnostike vertebrogénnych ochorení z pohľadu rádiológa a intervenčného algeziológa - Neuwirth, Jiří; Griger, Martin; Rapčan, Róbert; Dvorák, Miloslav; Želinský, Ľudovít; Horný, Vlastimil; Kočan, Ladislav (Neurologie pro praxi, 2019)
Bolesti chrbta zahŕňajú veľkú rôznorodú skupinu ochorení a klinických symptómov. Sú najčastejšou príčinou bolesti a dôvodom invalidizácie modernej ľudskej populácie. Stratégia diagnostiky a liečby je často nekoncepčná. Cieľom tohto príspevku je informovať o možnostiach multidisciplinárnej diagnostiky neurológom, fyziatrom, algeziológom a rádiológom. Táto klinická entita je po ochoreniach dýchacích ciest druhou najčastejšou príčinou návštevy lekára. V produktívnom veku sú vertebrogénne ochorenia majoritnou príčinou práceneschopnosti, piatou príčinou hospitalizácie a tretím najčastejším dôvodom chirurgickej intervencie.
Keywords: Injections, Spinal; anestetika lokální; diferenciální diagnóza; analgezie; Anesthetics, Local; nemoci páteře; Sacroiliac Joint; lidé; spinální injekce; Back Pain; Intervertebral Disc Displacement; sakroiliakální kloub; páteř; Diagnosis, Differential; Spine; radikulopatie; výhřez meziobratlové ploténky; Spinal Diseases; bolesti zad; Radiculopathy; Analgesia; Humans