Cévní malformace v povodí arteria mesenterica superior jako neobvyklá příčina recidivujícího krvácení do trávicího traktu - Štěpánková, Lucie; Přenosilová, Petra; Baxa, Jan; Duras, Petr (Kazuistiky v angiologii, 2019)
Krvácení do gastrointestinálního traktu je častým problémem, se kterým se setkávají internistéi chirurgové v denní praxi. Zdroj lze obvykle detekovat při endoskopickém vyšetření (gastro-skopie, respektive koloskopie). Někdy však příčina krvácení není z běžného vyšetření jasnánebo může být zaměněna za jiné onemocnění. Pak je nutné další podrobné vyšetření.Autoři prezentují případ 78leté ženy s recidivujícím krvácením do trávicího traktu mani-festovaném hematemezou a melénou, pro které byly nutné opakované krevní převody. Gastroskopické vyšetření prokázalo těžkou hemoragickou gastropatii, která byla v úvodu hod-nocena jako kongestivní gastropatie při portální hypertenzi. Následné podrobné vyšetření všakportální hypertenzi vyloučilo a jako příčina krvácení byla dle CT angiografie zjištěna rozsáhlácévní malformace v povodí horní mezenterické tepny s četnými spojkami do portální žíly.Vzhledem k rizikovosti nemocné byla jako metoda první volby zvolena selektivní embolizacevětví pankreatických arkád. Pro nedostatečný efekt a pokračující anemizaci byla následně do-plněna ještě embolizace pravé gastrické tepny s dobrým angiografickým efektem. Po výkonubyla pacientka v dobrém stavu bez známek pokračujícího krvácení. Nicméně v dalším průběhudošlo opět k recidivě krvácení, vzhledem k rozsahu nálezu a otevření nových spojek nebylomožné provedení radiointervenčního výkonu a rovněž chirurgické řešení nebylo indikováno,protože by ve svém důsledku znamenalo mutilaci nemocné. Dále bylo postupováno konzer-vativně. V současné době je v péči pracoviště v místě bydliště. Její další prognóza je nepříznivá.
Keywords: CT angiografie; gastroskopie; Blood Transfusion; Gastroscopy; Aged; Treatment Outcome; senioři; Stomach Diseases; lidé; Gastrointestinal Hemorrhage; Female; výsledek terapie; Arteriovenous Malformations; Angiography, Digital Subtraction; ženské pohlaví; krevní transfuze; Humans; Computed Tomography Angiography; nemoci žaludku; arteriovenózní malformace; gastrointestinální krvácení; digitální subtrakční angiografie; Mesenteric Artery, Superior; arteria mesenterica superior