Cholangioskopie a intraduktální sonografie v diagnostice karcinomu žlučových cest - Lawrie, Kateřina; Havlůj, Lukáš; Hajer, Jan; Gürlich, Robert (Rozhledy v chirurgii, 2019)
Úvod: Cholangiokarcinom je nádor žlučových cest vycházející z biliárního epitelu. Vzhledem k jeho agresivní povaze a lokalizaci mohou být jeho diagnostika a léčba obtížné. Hlavní roli v diagnostice mají společně s anamnézou především zobrazovací vyšetření. Laboratorní vyšetření včetně onkomarkerů hrají menší roli. Přímá vizualizace žlučovodu pomocí cholangioskopie v kombinaci s intraduktální sonografií nabízí dle našeho názoru nejpřesnější možné zobrazení rozsahu postižení, hloubky infiltrace a prorůstání do cévních struktur. Kazuistika: Předkládáme případ 74leté pacientky s karcinomem choledochu, která byla indikována k chirurgickému výkonu na základě předoperační cholangioskopie a intraduktální ultrasonografie, pomocí které jsme si ověřili rozsah nádorového postižení a následně jsme provedli radikální resekční výkon. Závěr: Domníváme se, že rozsah nádorového postižení žlučových cest je nejpřesněji zobrazitelný pomocí cholangioskopie v kombinaci s intraduktální sonografií. Užití těchto metod bychom doporučili u pacientů s podezřením na karcinom žlučových cest, s cílem stanovit co nejpřesnější rozsah patologického procesu, a tím i možnosti posouzení resekability.
Keywords: výsledek terapie; cholangioskopie; Bile Duct Neoplasms; Treatment Outcome; Ultrasonography; Cholangiocarcinoma; cholangiokarcinom; nádory žlučových cest; Aged; lidé; Female; ženské pohlaví; senioři; Humans; intraduktální ultrasonografie; ultrasonografie