Nasazení pioglitazonu do kombinace PAD jako cesta ke zlepšení kompenzace diabetes mellitus 2. typu a současně k redukci dávky derivátu SU, a tím snížení rizika hypoglykemie - Tománek, Pavel (Kazuistiky v diabetologii, 2019)
Kazuistika popisuje úspěšnou úpravu léčby u diabetika 2. typu ve středním věku, u kte-rého byla nastavena dlouhodobě dostačující kombinace metforminu a derivátu SU,nicméně po zhoršení kompenzace se nedostavil dlouhodobý adekvátní efekt na hla-diny glykemie po indikovaném podání gliptinu ve fixní kombinaci s metforminem.Až doplnění léčebné mozaiky PAD o malou dávku pioglitazonu vedlo nejen k žádou-cím výsledkům preprandiálních a postprandiálních glykemií, ale také k vyhovujícíhodnotě glykovaného hemoglobinu a současně k redukci dávky dlouhodobě podáva-ného glimepiridu a snížení rizika hypoglykemických stavů ohrožujících pacienta naderivátu SU.
Keywords: hypoglykemie; Comorbidity; Diabetes Mellitus, Type 2; lidé; Humans; Sulfonylurea Compounds; sulfonylmočovinové sloučeniny; hypoglykemika; lidé středního věku; komorbidita; Treatment Outcome; krevní glukóza; diabetes mellitus 2. typu; Middle Aged; Pioglitazone; Male; výsledek terapie; mužské pohlaví; Hypoglycemia; Hypoglycemic Agents; Drug Therapy, Combination; glimepirid; pioglitazon; kombinovaná farmakoterapie; Blood Glucose