Novorozenecké záchvaty - současný pohled na problematiku - Španělová, Klára; Česká, Katarína; Ošlejšková, Hana; Aulická, Štefánia (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2020)
Novorozenecké období představuje nejvulnerabilnější periodu pro rozvoj epileptických paroxysmů. Zásadním predisponujícím faktorem je zvýšená neuronální excitabilita plynoucí z nedokončené maturace nezralého mozku. Z tohoto pohledu jsou nejrizikovější skupinou pro vznik novorozeneckých záchvatů nedonošení novorozenci. Včasné zahájení racionálních diagnosticko-terapeutických intervencí mnohdy komplikuje vágní až absentní klinická manifestace novorozeneckých záchvatů. Variabilitu jejich klinického obrazu reflektuje nová klasifikace novorozeneckých záchvatů dle Mezinárodní ligy proti epilepsii (International League Against Epilepsy; ILAE) z roku 2018. Včasné stanovení diagnózy a zahájení adekvátní terapie s ohledem na etiologii je z prognostického hlediska stěžejní. Nejsilnějším prognostickým prediktorem je etiologie, dále pak gestační stáří, vstupní nález při neurologickém vyšetření a EEG iktální a interiktální charakteristiky.
Keywords: Anticonvulsants; Seizures; novorozenec; Infant, Newborn; nemoci novorozenců; mozek; Humans; novorozenecké záchvaty; antikonvulziva; Infant, Newborn, Diseases; Epilepsy, Benign Neonatal; záchvaty; křeče u dětí; lidé; Brain; Spasms, Infantile; prognóza; Prognosis; epilepsie benigní neonatální