Randomizovaná kontrolovaná studie efektu terapie poruch rovnováhy s využitím audiovizuální zpětné vazby u seniorů - Šajtárová, L; Janatová, Markéta; Veselý, Tomáš; Lopotová, Martina; Smrčka, Pavel; Hána, Karel (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2020)
Cíl: Cílem studie bylo ověřit efekt terapie s využitím tenzometrické plošiny a audiovizuální zpětné vazby na rovnováhu u seniorů a porovnat ho s efektem konvenční terapie u kontrolní skupiny. Pacienti a metody: Výzkumná skupina 15 seniorů (12 žen) podstoupila 9 terapeutických jednotek s audiovizuální zpětnou vazbou. Celkem 15 seniorů (14 žen) tvořilo kontrolní skupinu, která absolvovala 9 terapeutických jednotek konvenční fyzioterapie. Obě skupiny podstoupily vstupní vyšetření, stejný počet terapeutických jednotek a výstupní vyšetření. K hodnocení účinku terapie byly zvoleny testy Mini-BESTest, Timed Up and Go test a testování času potřebného ke splnění referenční scény v systému Homebalance. Výsledky: U výzkumné skupiny došlo ke statisticky významnému zlepšení v Mini-BESTestu (p = 0,05), v Timed Up and Go testu (p = 0,01) a v čase referenční scény (medián 68 s). U kontrolní skupiny došlo pouze ke statisticky významnému zlepšení času referenční scény (medián 11 s). Zlepšení v čase referenční scény bylo statisticky významně vyšší u výzkumné skupiny než u kontrolní skupiny (p = 0,01). Závěr: Audiovizuální zpětná vazba je využitelná a bezpečná v terapii poruch rovnováhy u seniorů. Terapie s využitím tenzometrické plošiny a audiovizuální zpětné vazby byla efektivnější než konvenční fyzioterapie bez technických prostředků.
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; Postural Balance; Prospective Studies; senioři nad 80 let; Humans; Computer Simulation; Accidental Falls; prospektivní studie; Aged, 80 and over; poruchy rovnováhy; Feedback, Sensory; počítačová simulace; mužské pohlaví; Exercise Therapy; senzorická zpětná vazba; úrazy pádem; terapie cvičením; randomizované kontrolované studie jako téma; ženské pohlaví; tenzometrická plošina; lidé; posturální rovnováha; Aged; senioři; Male; Female