Očkování zdravotníků - Pellantová, Věra; Rumlarová, Šárka; Kosina, Pavel; Haltmarová, Jana (Remedia, 2019)
Článek poukazuje na důležitost očkování jako prevence infekčních onemocnění u zdravotníků. Autoři shrnují poznatky o očkování proti virové hepatitidě A a B, chřipce, spalničkám, meningokokové infekci, planým neštovicím a černému kašli, jež představují choroby s největším rizikem nákazy i přenosu zdravotnickým personálem. Přiblíženy jsou konkrétní možnosti vakcinace zahrnující způsoby preexpoziční a postexpoziční profylaxe a způsoby úhrady jednotlivých vakcín. Autoři zdůrazňují nutnost zvýšení proočkovanosti zdravotnického personálu proti jednotlivým chorobám.
Keywords: hepatitida B; vakcinace; služby preventivní péče; Risk; Antibodies; Health Personnel; Humans; lidé; Hepatitis B; spalničky; riziko; Vaccination; Preventive Health Services; zdravotnický personál; kontrola infekčních nemocí; Communicable Disease Control; Measles; protilátky