Od transfuze ke genové imunoterapii - historie léčivých přípravků moderní terapie a jejich regulace - Lesný, Petr (Remedia, 2019)
Významnou součástí současné medicíny jsou léčivé přípravky moderní terapie připravované úpravami genotypu a/nebo fenotypu vlastních buněk pacienta nebo buněk dárce. Historie terapeutického využití krevních složek sahá až k počátkům transfuzní medicíny a k prvním experimentům s transfuzemi. Navazující výzkum pak pomohl nalézt metody pro přesnější oddělení jednotlivých krevních elementů a jejich aplikaci v imunoterapii. Nové objevy a na ně navazující potřeba státních regulací léčebného využití buněk izolovaných z krve představují pak důležitou součást moderní hematoonkologie.
Keywords: Blood Component Removal; Immunotherapy; genetická terapie; lidé; Immunomagnetic Separation; Genetic Therapy; Biological Therapy; imunomagnetická separace; transfuzní lékařství; imunoterapie; separace krevních složek; Transfusion Medicine; biologická terapie; Humans