Ako správne vybrať vhodného pacienta s IBD na liečbu vedolizumabom - Tkáčik, Martin (Gastroenterologie a hepatologie, 2020)
V dnešnej dobe existuje niekoľko druhov liečby nešpecifických zápalov čreva alebo ich kombinácií, medzi ktorými sa často neľahko rozhodujeme. Príchod nových biologík umožňuje optimalizovať liečbu a podstatne zlepšiť priebeh ochorenia. Vedolizumab je monoklonálna protilátka proti α4β7 integrínu selektívna pre črevo, ktorá inhibuje vaskulárnu adhéziu leukocytov a ich migráciu do mukózy čreva interakciou s mukóznymi adresínmi črevných ciev. Je indikovaný u pacientov so stredne ťažkou a ťažkou formou ulceróznej kolitídy (UC - ulcerative colitis) a Crohnovej choroby. Nedávne štúdie potvrdzujú vyššiu efektivitu a bezpečnosť liečby vedolizumabom, či už u bionaivných pacientov v porovnaní s exponovanými anti-tumor nektorizujícímu faktoru (EVOLVE), alebo v priamom (head-to-head) porovnaní s adalimumabom (VARSITY), kde sa potvrdila vyššia klinická a endoskopická remisia u pacientov s UC.
Keywords: klinická remise; humanizované monoklonální protilátky; Inflammatory Bowel Diseases; lidé; Antibodies, Monoclonal, Humanized; vedolizumab; anti-TNF; slizniční hojení; Humans; klinická studie jako téma; idiopatické střevní záněty; Clinical Studies as Topic