Závažná onemocnění způsobená Haemophilus influenzae v České republice v období 2009-2018 - Lebedová, Věra; Šebestová, Helena; Musílek, Martin; Křížová, Pavla (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2019)
Za rok 2018 bylo v programu surveillance hlášeno 26 závažných onemocnění způsobených Haemophilus influen-zae. Do NRL pro hemofilové nákazy bylo odesláno k ověření 19 kmenů H. influenzae a jeden izolát DNA. Původci dalších 6 onemocnění byli identifikováni jen v regionálních laboratořích. Celková nemocnost činila 0,25/100 000 obyvatel, nejvyšší byla ve věkové skupině 0–11 měsíců (1,75/100 000 obyv.), dále ve věkové skupině 1–4 roky (0,67/100 000 obyv.) a na třetím místě ve věkové skupině 65 let a více (0,58/100 000 obyv.). Tři onemocnění sepsí a dvě onemocnění pneumonií skončila úmrtím, celková smrtnost činila 19,2 %. Nejčastější klinickou formou byla sepse (13 onemocnění) a meningitida (7 onemocnění).V roce 2018 nebylo zjištěno žádné závažné onemocnění H. influenzae b (Hib), ani nebylo zaznamenáno žádné selhání Hib vakcinace. Z klinického materiálu byl nejčastěji izolován neopouzdřený H. influenzae (HiNT), který způsobil 16 případů onemocnění (4 meningitidy, 9 sepsí, 3 pneumonie). Opouzdřený kmen H. influenzae e (Hie) vyvolal dvě onemocnění (1 meningitida, 1 sepse) a opouzdřený H. influenzae f (Hif) byl původcem také dvou one-mocnění (1 meningitida, 1 pneumonie). Šest izolátů H. influenzae (1 meningitida, 3 sepse, 2 pneumonie) nebylo blíže identifikováno.Metodou multilokusové sekvenční typizace (MLST) byly určeny sekvenční typy u 18 izolátů H. influenzae (2 Hie, 2 Hif a 14 neopouzdřených izolátů HiNT). Při charakterizaci dvou izolátů Hie vykazoval jeden izolát sekvenční typ ST18 a druhý jeho jednolokusovou variantu ST122. Oba izoláty Hif vykazovaly shodný ST124. Při testování 14 izolátů HiNT bylo zjištěno 13 různých sekvenčních typů.V letech 2009–2018 bylo zaznamenáno 213 závažných onemocnění způsobených H. influenzae. Nejvyšší věkově specifická nemocnost byla opakovaně zjištěna u dětí do jednoho roku věku a starších osob (65 let a více). Závažné onemocnění způsobené H. influenzae bylo spojeno se smrtností v průměru 13,6 % (0–19,2 %). Ve sledovaném období byla nejčastěji hlášenou klinickou formou sepse (101 případů) a meningitida (61 případů). Nejčastějším původcem byl neopouzdřený HiNT, který vyvolal 120 onemocnění (56 %). Opouzdřený Hif byl původcem 20 zá-važných onemocnění (9 %) a opouzdřený Hie 12 závažných onemocnění (6 %). Opouzdřený kmen Hib způsobil ve sledovaném období pouze 9 závažných onemocnění (4 %). Identifikace 52 původců závažných onemocnění (25 %) probíhala jen na úroveň H. influenzae bez další typizace.