Farmakoterapie jako rizikový faktor pádu pohledem klinického farmaceuta - Malý, Josef; Valko, Alena; Doseděl, Martin (Geriatrie a gerontologie, 2019)
Pády pacientů patří mezi hlavní nežádoucí události ve zdravotnických zařízeních, mají významný vliv na morbiditu a mortalitu pacientů a zvyšují náklady spojené se zdravotní péčí. Na pádu se může podílet značné množství faktorů, řadu z nich lze ovlivnit a minimalizovat tak dopady pádu. Mezi ovlivnitelné rizikové faktory patří i léčiva užívaná pacientem. Dle literárních dokladů jsou za nejrizikovější považována léčiva působící na nervový a kardiovaskulární systém. Recentní práce zdůrazňují nezbytný multidisciplinární přístup při managementu pádů ve zdravotnických zařízeních. Cílem sdělení je na konkrétním případu pádu ukázat možnosti identifikace, řešení a prevence lékových příčin pádu pohledem klinického farmaceuta.
Keywords: antipsychotika; Antipsychotic Agents; zdravotnická zařízení; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; kardiovaskulární látky; komorbidita; lidé; Comorbidity; Health Facilities; Aged, 80 and over; Risk Factors; nežádoucí účinky léčiv; Male; Cardiovascular Agents; rizikové faktory; Accidental Falls; senioři nad 80 let; mužské pohlaví; úrazy pádem; Humans