Majú trvanie subdurálnej drenáže a počet trepanačných otvorov vplyv na incidenciu recidívy unilaterálneho chronického subdurálneho hematómu? - Opšenák, René; Fejerčák, Tomáš; Hanko, Martin; Snopko, Pavol; Varga, Kristián; Richterová, Romana; Kolarovszki, Branislav (Rozhledy v chirurgii, 2020)
Úvod: Cieľom štúdie je zhodnotiť vplyv trvania subdurálnej drenáže a počtu trepanačných otvorov na incidenciu recidívy unilaterálneho chronického subdurálneho hematómu (CHSH). Metódy: Retrospektívne sme analyzovali 65 pacientov po evakuácii unilaterálneho CHSH cez 1 alebo 2 trepanačné otvory s aplikáciou subdurálnej drenáže v období od januára 2014 do decembra 2018. Hodnotili sme vplyv počtu trepanačných otvorov a trvanie subdurálnej drenáže po operačnom výkone na incidenciu recidívy CHSH. Vzhľadom na trvanie subdurálnej drenáže sme rozdelili súbor na 2 podsúbory: 1–3 dni a 4–5 dní. Sledovali sme súčasne vplyv trvania subdurálnej drenáže na incidenciu infekčných komplikácií.Výsledky: Celková incidencia recidívy CHSH v súbore bola 18,5 %. Recidíva CHSH bola prítomná u 10 zo 45 pacientov (22,2 %) po evakuácii cez 1 trepanačný otvor a u 2 z 22 pacientov (9,1 %) po evakuácii cez 2 trepanačné otvory. Rozdiel nebol štatisticky významný (p=0,3214). Nebol zistený významný vplyv veku, pohlavia a trvania subdurálnej drenáže na incidenciu recidívy CHSH. Trvanie subdurálnej drenáže nemalo významný vplyv na výskyt infekčných komplikácií (p=0,0950).Záver: Počet trepanačných otvorov a trvanie subdurálnej drenáže nemá signifikantný vplyv na incidenciu recidívy unilaterálneho CHSH. Trvanie subdurálnej drenáže nemá významný vplyv na výskyt infekčných komplikácií.
Keywords: Recurrence; Female; trepanace; ženské pohlaví; Hematoma, Subdural, Chronic; lidé; recidiva; pooperační komplikace; Trephining; drenáž; Drainage; chronický subdurální hematom; Risk Factors; retrospektivní studie; Postoperative Complications; Male; Aged; rizikové faktory; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Retrospective Studies; Middle Aged; Humans