Extrapyramidové účinky léčiv – minimum pro farmaceuty - Baláž, Marek; Kašpárek, Tomáš (Psychiatrie pro praxi, 2018)
Extrapyramidové příznaky se mohou rozvinout jako nežádoucí účinky po celé řadě lékových skupin. Nejznámější jsou chorea tické dyskinézy v souvislosti s dopaminergní terapií u Parkinsonovy nemoci a tardivní dyskinézy. V diagnostice považujeme za mimořádně důležité stanovit fenomenologii extrapyramidového syndromu, vzhledem k tomu, že léčba je odlišná podle toho, o jaký druh hyperkinézy se jedná. Terapeutický postup spočívá ve snaze o snížení dávky nebo vysazení vyvolávajícího léku a zahrnuje dále specifické možnosti léčby – především farmakoterapii, ale může se také uplatnit botulotoxin a hluboká mozková stimulace.
Keywords: Dyskinesia, Drug-Induced; Chorea; polékové dyskineze; antipsychotika; tiky; Myoclonus; poléková akatizie; akutní nemoc; Dopamine Agents; Dystonia; Parkinsonian Disorders; Humans; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Tics; Akathisia, Drug-Induced; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; dopaminové látky; Extrapyramidal Tracts; Acute Disease; myoklonus; extrapyramidové dráhy; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Diagnosis, Differential; chronická nemoc; diferenciální diagnóza; tremor; Antipsychotic Agents; Tremor; chorea; Chronic Disease; dystonie; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu; parkinsonské poruchy