Zmeny vo výskyte porušených pohybových stereotypov u dievčat na 2. stupni ZŠ v Nitre - Kanásová, Janka; Halmová, Nora; Divinec, Lenka; Veis, Alexandra (Studia Kinantropologia, 2018)
Cieľom práce bolo získať a rozšíriť poznatky o vývinových zmenách pohybových stereotypov 11 až15 ročných dievčat a možnosti ich ovplyvnenia kompenzačnými cvičeniami v rámci hodín telesnej a športovej výchovy. Objektom sledovania bolo 15 dievčat ZŠ v Nitre, ktoré sme sledovali v 6., 7., 8. a 9. ročníku. Pohybové stereotypy sme vyšetrovali metódou podľa Jandu (1982), modifikovanou pre účely telovýchovnej praxe Thurzovou (1992). Při výskume sme uskutočnili celkove päť meraní. Medzi 2. a 3. meraním bol počas štyroch mesiacov realizovaný experimentálny činiteľ, zameraný na tri najčastejšie porušené pohybové stereotypy, extenziu v bedrovom kĺbe, stoj na jednej dolnej končatine a kľuk. Najvyšší frekvenčný výskyt sme zaznamenali u chybného pohybového stereotypu extenzie bedrového kĺbu. K zníženiu frekvencie jeho výskytu došlo po pôsobení cielených cvičení o 20 %. Nástup reverzibilních zmien nastal už 8 mesiacov po ukončení experimentu, kedy sme zaznamenali signifikantné zhoršenie na p<0,05, ktoré sa pri ďalšom hodnotení ešte zvýšilo. Odporúčame pre telovýchovnú prax cielenéa dlhodobé využívanie cvičení na kompenzáciu statického zaťaženia pohybového systému, na úpravu pohybových stereotypov v rámci hodín školskej telesnej a športovej výchovy.
Keywords: porucha se stereotypními pohyby; Humans; Physical Education and Training; stereotypní chování; Slovakia; tělesná výchova; Stereotyped Behavior; Slovenská republika; Exercise Therapy; Adolescent; výsledek terapie; terapie cvičením; Treatment Outcome; Stereotypic Movement Disorder; ženské pohlaví; lidé; mladiství; dítě; Child; Female