Odnětí řidičských oprávnění u pacientů v léčbě závislosti na návykových látkách - Svěcená, Kateřina; Olšanská, Žaneta; Sládková, Petra (Adiktologie v preventivní a léčebné praxi, 2019)
Řidič s diagnostikovanou závislostí na alkoholu nebo jiných návykových látkách je podle vyhlášky o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel považován za zdravotně nezpůsobilého. Každý lékař má oznamovací povinnost k příslušnému obecnímu úřadu vzhledem k držitelům řidičského oprávnění, u kterých zjistí zdravotní nezpůsobilost k řízení motorových vozidel. Cíle | Zjistit četnost odebírání řidičských průkazů u osob léčících se ze závislosti na návykových látkách a zjistit, v jakém počtu případů tomuto odebírání dochází právě na základě oznamovací povinnosti ošetřujících lékařů. Metodika | Data byla získána prostřednictvím anonymního dotazníku v léčebných ústavech, který byl dán k vyplnění klientům léčeným se závislostí na oddělení střednědobé péče. Vyplňování dotazníku probíhalo osobně s výzkumníkem, po předešlé domluvě s vedením daného zařízení či po schválení etickou komisí. Jednalo se o absolventskou bakalářskou práci. Výsledky | Celkový počet respondentů byl 164. Celkem 96 respondentům bylo odňato řidičské oprávnění. Jako nejčastější důvod pro ztrátu řidičského oprávnění uváděli, že byli testováni policií během jízdy pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek (46 respondentů). Dalších 20 respondentů uvedlo, že způsobili dopravní nehodu pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a 17 respondentů odpovědělo, že řidičské oprávnění jim bylo odebráno z důvodu, že lékař nahlásil ztrátu zdravotní způsobilosti k řízení. Zbylých 13 respondentů uvádělo jiné důvody. Závěr | Z uvedeného výzkumu vyplývá, že u závislých osob v léčbě dochází k odnětí řidičských oprávnění pro nezpůsobilost k řízení téměř v polovině případů. Nejčastějším důvodem odnětí řidičského průkazu je silniční kontrola a u méně než čtvrtiny případů je to nahlášení lékařem.
Keywords: posuzování zdravotní způsobilosti; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; zdravotnická zařízení; Surveys and Questionnaires; Substance-Related Disorders; Humans; lidé středního věku; oznamovací povinnost; Health Facilities; Female; dospělí; Automobile Driving; lidé; průzkumy a dotazníky; Work Capacity Evaluation; Adult; řízení motorových vozidel; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; Driving Under the Influence; Mandatory Reporting; mužské pohlaví; řízení pod vlivem návykové látky