Historie Masarykova tábora YMCA v Soběšíně na Sázavě - Tlustý, Tomáš (Studia Kinantropologia, 2018)
Předkládaná stať pojednává o historii významného letního tábora organizace YMCA v Československu. Masarykův tábor YMCA v Soběšíně byl místem, které na počátku 20. let významně přispělo k rozvoji a rozšíření v Československu neznámých sportů, které do středoevropského regionu pronikaly ze Spojených států amerických. Tomuto táboru a organizaci YMCA dále nelze upřít zásluhy o rozvoj československého vodního záchranářství. Mimo letní sezony zde však byla pořádána také celá řada sportovních školení. V průběhu druhé světové války bylo samozřejmě využívání tohoto tábora organizaci YMCA znemožněno. To samé se opakovalo v letech 1948–1990. V těchto obdobích byl tábor využíván novými majiteli. Zpět do rukou organizace YMCA přešel až v roce 2002.
Keywords: Camping; Československo; sporty; Czechoslovakia; dějiny 20. století; YMCA; Sports; lidé; táboření; History, 20th Century; Humans; Faith-Based Organizations; náboženské organizace