Identifikace vynořující se dynamické scény během úvodního psychodynamického interview: klinická a výzkumná perspektiva - Holub, David; Telerovský, Roman; Benešová, Miroslava; Karpíšek, Radim; Nondek, Michal; Peřich, Tomáš; Viktorinová, Michaela; Tischler, Lydia (Psychoterapie (Brno), 2019)
V systematické případové studii jsme zkoumali spolehlivost zachycení vynořující se dynamické scény a spolehlivost stanovení hypotéz a OPD-2 ohnisek. Studie sleduje scénické ztvárnění ústřední konfigurace "(ne)podřídit se diktátorskému trenérovi". Její pozorovatelné klinické projevy a hypotézy jsou ověřované zpětnou perspektivou samotného pacienta, metodikou OPD-2 a CHAP nezávislými posuzovateli videonahrávek v úvodním a závěrečném interview. Zvolené perspektivy spolehlivě zachycují specifický obsah ústřední konfigurace úvodního interview. Scénická konfigurace měla vliv i na posuzovatele videonahrávek: posuzovatelé, kteří se s pacientem osobně setkali, vykazovali tendenci nadhodnocovat pokroky pacienta, zatímco posuzovatelé videonahrávek hodnotili jeho změny střízlivěji.
Keywords: Video Recording; sebezhodnocení (psychologie); dospělí; audiovizuální záznam; Humans; Pain Management; psychoterapeutické procesy; rozhovory jako téma; Observation; pozorování; mužské pohlaví; Emotions; afekt; Adult; Affect; operacionalizovaná psychodynamická diagnostika; výsledek terapie; Psychophysiologic Disorders; Psychotherapeutic Processes; Treatment Outcome; bolest; lidé; Psychotherapy, Psychodynamic; emoce; Interviews as Topic; Self-Assessment; Heidelberská škála strukturální změny; management bolesti; psychosomatické poruchy; Male; psychodynamická psychoterapie; Pain