Plastika tříselné kýly a laparoskopická radikální extraperitoneální prostatektomie - Stránský, Petr; Ürge, Tomáš; Trávníček, Ivan; Pitra, Tomáš; Sedláčková, Hana; Hora, Milan (Česká urologie, 2019)
Cíl: Laparoskopická plastika tříselné kýly je dnes standardní operační technikou z hlediska bezpečnosti, efektivity i případného rizika recidiv. Autoři prezentují možnost provedení plastiky tříselné kýly v kombinaci s laparoskopickou radikální extraperitoneální (preperitoneální) prostatektomií. Materiál a metoda: V období od června 2012 do srpna 2019 bylo na našem pracovišti provedeno deset laparoskopických radikálních extraperitoneálních prostatektomií se současnou plastikou tříselné kýly. Ve většině případů byla k plastice kýly použita samofixační polypropylénová síťka Pro Grip™ Covidien™ s polylaktátovými úchyty. Výsledky: Průměrný věk pacientů 67 let (rozmezí 61-73 let), předoperační hodnota PSA 10,29 µg/l (rozmezí 4,60-16,35 µg/l), operační čas 155 minut (rozmezí 107-190 min.), průměrná krevní ztráta 470ml (rozmezí 100-900ml), hmotnost prostaty 60g (rozmezí 32-136g), doba hospitalizace 7,8 (rozmezí 5-13) dne. Pánevní lymfadenektomie byla provedena ve dvou případech. Recidivu kýly ani infekci síťky jsme u našich pacientů nezaznamenali. Závěr: Kombinace laparoskopické radikální extraperitoneální prostatektomie a plastiky tříselné kýly je bezpečná a efektivní metoda. Pacient profituje pouze z jedné celkové anestezie, operace kýly je relativně jednoduchá, umístění síťky nevyžaduje dodatečnou suturu nebo klipování, extraperitoneální přístup eliminuje kontakt se střevem, nevznikají srůsty. Plastiku kýly provádíme po dokončení radikální prostatektomie (a pánevní lymfadenektomie). Současná plastika třísla neovlivní dle našich zkušeností onkologické ani funkční výsledky radikální prostatektomie.
Keywords: Male; retrospektivní studie; Surgical Mesh; Hernia, Inguinal; chirurgické síťky; inguinální hernie; Prostatic Neoplasms; Aged; mužské pohlaví; senioři; laparoskopie; prostatektomie; senioři nad 80 let; lidé; Humans; nádory prostaty; Aged, 80 and over; Laparoscopy; Prostatectomy; Retrospective Studies; lidé středního věku; Middle Aged