Studie LATITUDE a současné perspektivy v léčbě metastazujícího, hormonálně senzitivního karcinomu prostaty - Blažek, Tomáš (Onkologická revue, 2020)
Léčba karcinomu prostaty zaznamenala za posledních 10 let výrazné pokroky. V terapii lokalizovaných stadií je kladen důraz na kvalitu života pacientů po radikální léčbě a snahu o minimalizaci pozdních nežádoucích účinků léčby. Pacienti dosahují velmi dobrých léčebných výsledků a jejich celkové přežití, resp. nádorově specifické přežití je ve srovnání s jinými malignitami znatelně lepší. Podobný trend lze zaznamenat v případech generalizovaného onemocnění. Pokroky v paliativní systémové terapii metastatického karcinomu prostaty se pozitivně promítly do zlepšení celkového, resp. nádorově specifického přežití. Terapie cílená na androgenní receptor nabízí pacientům s generalizovaným karcinomem prostaty nové perspektivy nejen z pohledu zlepšení celkového přežití, ale především kvality života během léčby. Záměrem tohoto souhrnného článku je poskytnout přehled současných možností terapie metastazujícího, hormonálně senzitivního karcinomu prostaty.
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; metastázy nádorů; Abiraterone Acetate; docetaxel; abirateron; lidé; Survival Analysis; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; Docetaxel; Antineoplastic Protocols; klinické zkoušky, fáze III jako téma; nádory prostaty; Prostatic Neoplasms; Male; nádory závislé na hormonech; randomizované kontrolované studie jako téma; Neoplasms, Hormone-Dependent; analýza přežití; Clinical Trials, Phase III as Topic; studie LATITUDE; mužské pohlaví; Antineoplastic Agents, Hormonal; Neoplasm Metastasis; hormonální protinádorové látky; protokoly protinádorové léčby; Humans