Point of care ultrasonografická diagnostika hluboké žilní trombózy dolních končetin v urgentní medicíně - Pakostová, Barbora; Škulec, Roman; Pařízek, Tomáš; Černý, Vladimír (Urgentní medicína, 2019)
První volba zobrazovací metody v diagnostice hluboké žilní trombózy (HŽT) je celokončetinové ultrasonografické vyšetření. Jde o vyšetření expertní, časově náročné, a ne vždy ihned dostupné. V urgentní diagnostice HŽT je ale možné využít zobrazovací Point- -of-Care ultrasonografie, především dvojmístnou nebo rozšířenou kompresní ultrasonografii. V článku autoři uvádí přehled ultrasonografických metod vhodných pro Point-of-Care diagnostiku HŽT včetně kritického zhodnocení jejich spolehlivosti a praktického návodu k provedení.
Keywords: Blood Vessels; lidé; Lower Extremity; cévy; Ultrasonography; point of care testing; dolní končetina; ultrasonografie; žilní trombóza; Venous Thrombosis; Point-of-Care Testing; Humans