Malnutrition in older people in clinical nursing diagnosis - Poledníková, Ľubica; Slamková, Alica; Solgajová, Andrea; Zrubcová, Dana (Kontakt (České Budějovice), 2019)
Súhrn Cieľom štúdie bola validácia aktuálnej ošetrovateľskej diagnózy Nevyvážená výživa: menej než je potreba organizmu u pacientov vyššieho veku. Práca má charakter retrospektívnej a komparatívnej štúdie. Na validáciu ošetrovateľskej diagnózy boli zvolené Fehringove modely - Model validity diagnostického obsahu a Na pacienta zameraný model klinickej diagnostickej validity, pomocou ktorých sme zisťovali významnosť určujúcich znakov ošetrovateľskej diagnózy Nevyvážená výživa: menej než je potreba organizmu. Po zbere údajov sme pre každú definujúcu charakteristiku vypočítali vážené skóre (VS). Do výskumu boli zaradené 2 výberové súbory: Prvý výberový súbor (n1) tvorilo 101 sestier - expertiek podľa modifikovaných Fehringových kritérií. Druhý výberový súbor (n2) tvorilo 50 hospitalizovaných pacientov vyššieho veku, ktorí dosiahli menej ako 17 bodov (malnutričné indikačné skóre) v prvej a druhej časti štandardizovaného nástroja na hodnotenie stavu výživy - MNA (Mini Nutritional Assessment). Z celkového počtu 22 položiek sestry označili 1 za hlavnú - príjem potravy je menší, ako je odporúčaná denná dávka (0,87). V súbore pacientov títo označili 6 položiek z celkového počtu 17 za hlavné. Sú to: nezáujem o jedlo (0,83), odpor k jedlu (0,82), zmenená chuť (0,78), znížená telesná hmotnosť (0,77), strata telesnej hmotnosti pri primeranom príjme potravy (0,77), príjem potravy menší, ako je odporúčaná denná dávka (0,76). Vzhľadom k zisteniam navrhujeme zvážiť zaradenie hodnotiacich nástrojov, ktoré sa zameriavajú na včasné rozpoznanie podvýživy u všetkých hospitalizovaných seniorov s menším potravinovým príjmom.
Keywords: zdravotní sestry; Slovenská republika; lidé; Aged; ošetřovatelská diagnóza; podvýživa; Nursing Diagnosis; Nurses; Slovakia; Humans; senioři; Malnutrition