Klastr importovaných případů brucelózy v Moravskoslezském kraji, 2018 - Vráblíková, Věra; Martinková, Irena; Ondrušová, Hedvika (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2020)
Uvedená série kazuistik popisuje čtyři importované případy brucelózy u cestovatelů, kteří pobývali v červenci 2018 v Geghamských horách na území Arménie. V době pobytu konzumovali množství nepasterovaného mléka a mléčných výrobků od místních pastevců dobytka.Proti tomuto onemocnění neexistuje účinná vakcína, proto je při pobytu v rizikových oblastech nutné dbát na další preventivní opatření. Díky velkému nárůstu turistiky po celém světě je třeba při vyšetřování pacientů zajistit důslednou cestovní anamnézu.
Keywords: infekční nemoci; Brucellosis; Zoonoses; Disease Notification; brucelóza; zoonózy; hlášení nemocí; Communicable Diseases, Imported; lidé; importované infekce; Communicable Diseases; kontrola infekčních nemocí; Communicable Disease Control; Humans