Nová indikace pro trifluridin/tipiracil: léčba metastatického karcinomu žaludku - Batko, Stanislav (Farmakoterapie, 2019)
V září 2019 schválila Evropská léková agentura (EMA) novou indikaci pro přípravek Lonsurf (trifluridin/tipiracil). Trifluridin/ tipiracil je tak možné využít v monoterapii k léčbě dospělých pacientů s metastazujícím karcinomem žaludku včetně adenokarcinomu gastroezofageální junkce, kteří byli dříve léčeni alespoň dvěma režimy systémové terapie pro pokročilé stadium onemocnění. Tato nová indikace byla obratem zahrnuta do ESMO guidelines, a trifluridin/ tipiracil se tak stává jedinou v současné době doporučenou a schválenou léčbou pro 3. linii mGC s nejvyšší úrovní klinických důkazů 1A.
Keywords: kvalita života; Quality of Life; Trifluridine; Survival Rate; Pyrrolidines; thymin; statistika jako téma; Aged; senioři; pyrrolidiny; nádory žaludku; trifluridin/tipiracil; lidé; Humans; trifluridin; TAGS; Stomach Neoplasms; Thymine; Statistics as Topic; lidé středního věku; míra přežití; Middle Aged