risankizumab - Arenberger, Petr (Farmakoterapie, 2019)
Risankizumab je humanizovaná monoklonální protilátka IgG1, která se selektivně a s vysokou afinitou váže na unikátní podjednotku (p19) interleukinu-23 (IL-23), čímž inhibuje dostředivou signalizaci závislou na IL-23. Účinnost risankizumabu v terapii dospělých pacientů s ložiskovou psoriázou byla demonstrována v několika klinických studiích II. a III. fáze, v nichž jeho podávání u vysokého procenta pacientů vedlo k vymizení projevů psoriázy a k výraznému zlepšení kvality života, přičemž účinnost risankizumabu byla vyšší i v porovnání s adalimumabem či ustekinumabem. Příznivý vliv risankizumabu byl pozorován rovněž u pacientů s postižením kštice, nehtů či dlaní a plosek. Terapie risankizumabem byla dobře snášena, výskyt závažných infekcí i malignit byl při dlouhodobé léčbě podobný jako u ostatních anti-IL-23 a anti-IL-17 léků. Při léčbě risankizumabem nebyl v klinickém testování hlášen žádný případ reaktivace latentní TBC. Výhodný je rovněž dávkovací režim risankizumabu – aplikuje se v týdnu 0, týdnu 4 a dále každých 12 týdnů. V udržovací fázi se aplikuje pouze každé 3 měsíce.
Keywords: IMMhance; Randomized Controlled Trials as Topic; Statistics as Topic; psoriáza; statistika jako téma; UltIMMa; výsledek terapie; Ustekinumab; Multicenter Studies as Topic; lidé; interleukiny; Treatment Outcome; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; multicentrické studie jako téma; risankizumab; IMM vent; randomizované kontrolované studie jako téma; humanizované monoklonální protilátky; Interleukins; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Psoriasis; ustekinumab; Humans