Srovnání softballového nadhozu a hodu diskem s vybranými posilovacími cviky pomocí povrchové elektromyografie - Pravečková, Petra; Fořterová, Petra; Süss, Vladimír; Malý, M (Studia Kinantropologia, 2019)
Cílem příspěvku je popsat zapojení svalů vybraného svalového řetězce při hodu spodním vzorcem (softballový nadhoz), při hodu diskem a při vybraných posilovacích cvicích (přemístění z visu, trh z visu) pomocí povrchové elektromyografie a na základě popisu křivky EMG ukázat rozdílné (podobné) zapojení v jednotlivých cvičeních. Pro popis a analýzu vybraných cvičení jsme použili dvě metody. K vnějšímu popisu pohybu jsme využili kinematickou analýzu (2D) a k popisu činnosti (aktivity) vybraných svalů povrchovou elektromyografii (EMG). Snímání bylo zajištěno 2 kamerami umístěnými kolmo na prováděný pohyb (prostor). K vyhodnocení kinematických veličin byl použit program Dart- fish. Při hodu diskem z místa jsou v závěrečné fázi podobné lokální svalové extrémy a jejich maximální hodnoty jako u nadhozu. V měřených svalech v oblasti předloktí byla nalezena souvislá svalová ak- tivita u všech měřených cvičení a u jejich dynamických fází dosahovaly svaly hodnot maximálních volních kontrakcí (MVC).
Keywords: zádové svalstvo; pohybová aktivita; svalová kontrakce; Humans; Pectoralis Muscles; Muscle Contraction; Weight Lifting; Deltoid Muscle; lidé; Back Muscles; musculus deltoideus; vzpírání; Electromyography; kosterní svaly; pohyb; prsní svaly; Muscle, Skeletal; baseball; Movement; Motor Activity; elektromyografie; Baseball