Koronavirová infekce a těhotenství (COVID-19). Stanovisko České společnosti pro ultrazvuk v porodnictví a gynekologii ČLS JEP (www.csupg.cz) - Calda, Pavel; Břešťák, Miroslav; Fischerová, Daniela; Zikán, Michal; Smetanová, Dagmar; Machala, Ladislav (Aktuální gynekologie a porodnictví, 2020)
Doporučený postup. Česká společnost pro ultrazvuk v porodnictví a gynekologii ČLS JEP vydává toto stanovisko v souvislosti s vyjádřeními Světové zdravotnické organizace (WHO) a dalšími nadnárodními autoritami ohledně obav týkajících se infekce virem COVID-19. Zdá se, že dopad letošní koronarovirové infekce COVID-19 na těhotné ženy bude méně závažný než v minulých letech H1N1 chřipky typu A, SARS-CoV či MERS-CoV. Z dosud publikovaných informací se nepodařilo prokázat přenos infekce z matky na plod. Také se zdá, že nehrozí žádné riziko vertikálního přenosu kojením. Toto stanovisko nenahrazuje doporučení a stanoviska vydaná státními orgány, jako je Ministerstvo zdravotnictví a další, a týká se výhradně konzultování těhotných.
Keywords: koronavirové infekce; Pregnancy; vertikální přenos infekce; Prenatal Diagnosis; těhotenství; infekční komplikace v těhotenství; ženské pohlaví; Infectious Disease Transmission, Vertical; Coronavirus Infections; COVID-19; lidé; Female; Humans; prenatální diagnóza; Pregnancy Complications, Infectious; Betacoronavirus