Predčasný odtok plodovej vody v termíne a jeho postavenie v Robsonovej klasifikácií rodičiek - Záhumenský, Jozef; Pšenková, Petra; Sládkovičová, Jana (Aktuální gynekologie a porodnictví, 2019)
Úvod: Robsonova klasifikácia rodičiek nemá samostatnú kategóriu pre predčasný odtok plodovej vody (PROM) v termíne pôrodu. V našej štúdií sme chceli overiť, nakoľko sa odlišujú rodičky s PROM od rodičiek so spontánnym nástupom činnosti a od skupiny indukovaných rodičiek. Materiál a metodika: Do štúdie sme zahrnuli rodičky, ktoré porodili na našej klinike v období od 1.1.2018 do 30.9.2019. Na základe dokumentácie sme vybrali skupinu rodičiek v termíne, jeden plod hlavičkou a rozdelili sme ich na skupiny podľa dôvodu prijatia – spontánny nástup kontrakcií, spontánny odtok plodovej vody ale-bo indukcia pôrodu. Zvlášť sme hodnotili prvorodičky a viacrodičky bez anamnézy cisárskeho rezu. Výsledky: Frekvencia cisárskych rezov v skupine prvorodičiek prijatých s PROM bola 14,7 %, v skupine prija-tých s rozvinutou činnosťou bola 8,0 % (OR: 0,51; 95% CI: 0,37 – 0,70; p < 0,0001), v skupine žien s indukciou pôrodu bola 20,7 % (OR: 1,51; 95% CI: 1,08 – 2,12; p = 0,0156). Cisárske rezy z indikácie nepokračujúci pôrod tvorili v skupine žien s PROM 10,6 % pôrodov, v skupine s rozvinutou činnosťou 5,4 % pôrodov (OR: 0,48; 95% CI: 0,33 – 0,71; p = 0,0002), v skupine s indukciou pôrodu 13,3 %, rozdiel nebol štatisticky významný. Z indiká-cie hypoxia nebol rozdiel významný medzi PROM a spontánnym začiatkom pôrodu (3,6 % vs 2,3 %), ale oproti indukcii pôrodu (7,1 %) bol rozdiel významný (OR: 2,03; 95% CI: 1,11 – 3,70; p = 0,0217). Podobné výsledky sme zaznamenali aj v skupine viacrodičiek.Záver: Skupina rodičiek s predčasným odtokom plodovej vody vykazuje rozdielne výsledky ukončenia pôro-du aj u prvorodičiek aj u viacrodičiek a zaslúžila by si samostatnú skupinu v Robsonovej klasifikácií.
Keywords: Fetal Membranes, Premature Rupture; Cesarean Section; robsonova klasifikace; lidé; předčasný odtok plodové vody; Delivery, Obstetric; vedení porodu; císařský řez; Humans