Diferenciace předpokladů pohybového zatížení u profesionálních hráčů fotbalu s cílem individualizace tréninkového procesu - Michálek, Jakub; Malý, Tomáš; Zahálka, František; Kunzmann, E (Studia Kinantropologia, 2019)
Cílem studie byla komparace pohybových předpokladů v reflexi hráčských funkcí u elitních fotbalistů. Výzkumný soubor se skládal ze 49 probandů rozdělených do pěti herních funkcí na střední obránce, krajní obránce, střední záložníky, krajní záložníky a útočníky ve věkovém rozmezí 17 až 36 let. Testování probíhalo před sezónou 2018/2019 v přípravném období a komparovali jsme hodnoty explozivní síly v rámci tří typů výskoku a izokinetické síly dolních končetin. U třech typů výskoků se jednaloo výskok s pomocí paží (CMJFA), výskok bez pomocí paží (CMJ) a výskok ze dřepu (SQJ). U izokinetické síly jsme komparovali hodnoty dominantní a nedominantní končetiny probandů. Během testování jsme používali tyto stroje: Kistler B8611A - 400 Hz (KISTLER Instrumente AG, Switzerland) se softwarem BioWare 4.0.0 a MatlabR2013, izokinetický dynamometr – Cybex Humac Norm (Cybex NORM®, Humac, CA, USA). Dle výsledků jsme nenalezli signifikantní rozdíly mezi jednotlivými posty. Nelze však konstatovat, že mezi herními posty nejsou rozdíly. Výsledky explozivní síly nám prokázali, že nejvyšší průměrnou hodnotu u výskoku CMJFA jsme zjistili u útočníků. Nejvyšší mediánu CMJ byl naměřen krajním obráncům a u posledního typu výskoku SQJ jsme sledovali nejvyšší průměrnou hodnotu také u krajních obránců. Nejvyšší průměrná hodnota u izokinetické síly skupiny extenzorů kolene dominantní končetiny, ale také u nedominantní končetiny byla zjištěnau středních obránců. Střední obránci měli také nejvyšší medián u izokinetické síly skupiny flexorů kolene nedominantní končetiny a nejvyšší hodnota mediánu izokinetické síly skupiny flexorů kolene dominantní končetiny byla zjištěna u útočníků.
Keywords: fotbal; Male; lidé; Adult; tělesná a funkční výkonnost; mužské pohlaví; Soccer; dospělí; Physical Functional Performance; tělesná výkonnost; Humans; Physical Fitness