Doping jako negativní psychosociální jev ve sportu - Macho, Juraj; Slepička, Pavel (Studia Kinantropologia, 2019)
Přehledový článek poukazuje na psychosociální faktory sehrávající důležitou roli ve vysvětlení dopingového chování. V první části textu je pozornost soustředěna na oblast vrcholového sportu, kde dochází k modifikaci postojů sportovce k dopingu vlivem makro a mikro-sociálních vlivů. Současně je brán zřetel i na některé psychologické faktory, projevující se ve výsledném rozhodnutí sportovce dopovat. Druhá část článku poukazuje na vliv těchto faktorů v prostředí rekreačního sportu. Autoři se zamýšlí nad socializačními vlivy specifického prostředí posiloven a fitness center, které sehrává podstatnou roli ve formování postojů k užití dopingových látek. Pro prevenci dopingového jednání je nezbytné brát v úvahu sociální, psychologické a kulturní faktory působící na jedince jak v prostředí vrcholového, tak i rekreačního sportu. Neméně důležitým aspektem dopingové prevence je maximální omezení dostupnosti dopingových látek.
Keywords: sportovci; Athletes; postoj; fitness centrum; anabolika; Doping in Sports; doping ve sportu; Attitude; Motivation; Social Environment; motivace; lidé; sociální prostředí; Humans; Fitness Centers; Anabolic Agents