Věk vrcholné výkonnosti nejlepších světových mužských házenkářských družstev - Vobr, Radek; Kolbová, Veronika (Studia Kinantropologia, 2019)
Tato práce se zabývá analýzou věkové struktury házenkářských družstev, která se umístila na prvních třech místech na olympijských hrách, mistrovství světa a mistrovství Evropy v letech 1970 - 2016. Procento dohledaných dat narození hráčů bylo u OH 100 %, u MS 92,6 % a u ME 99,4 %. Celkem se jednalo o 1 866 sportovců. Z toho bylo 532 házenkářů účastnících se OH v letech 1972 - 2016, dále 792 házenkářů účastnících se MS v letech 1970 - 2015 a 542 házenkářů účastnících se ME v letech 1994 - 2016. Zjištěná data ukázala, že se průměrný věk jedinců na OH (27,72), MS (27,77) a ME (28,18) téměř shoduje. Průměrný věk vrcholné výkonnosti ze všech tří turnajů (OH, MS, ME) je 27,88 ± 4,01 let.
Keywords: sportovci; tělesná výkonnost; dospělí; týmové sporty; Humans; věkové faktory; Athletes; lidé; mužské pohlaví; Male; Age Factors; Young Adult; Adult; mladý dospělý; Team Sports; Physical Fitness