Vzrůstající rezistence k antibiotikům a racionální antibiotická terapie - Krejčí, Eva (Medicína pro praxi, 2020)
Obecně je antibiotickou rezistencí míněna schopnost bakterií přežívat v podmínkách stanovené koncentrace daného antibiotika. Vzrůstající rezistence bakterií k antibiotikům je v současnosti závažným problémem, ohrožuje další používání antibiotik pro léčbu infekcí. Vzrůstá rezistence k rezervním lékům pro závažné stavy způsobené grampozitivními i gramnegativními bakteriemi, k vankomycinu a karbapenemům; nově i ke kolistinu, který je u některých kmenů pseudomonád posledním antibiotikem, testovaným v kategorii citlivý. Zvýšené podávání antibiotik vede ke zvýšenému výskytu rezistentních kmenů (vzniká tzv. selekční tlak antibiotik). Antibiotika by tak měla být používána zodpovědně. Základem antibiotické terapie je proto odběr validního klinického materiálu na mikrobiologická vyšetření, která rozhodnou o vhodnosti antibiotické léčby a umožní antibiotickou léčbu cílenou, nejlépe antibiotiky s úzkým spektrem. Výskyt multirezistentních bakterií v klinickém materiálu nemusí nutně znamenat zahájení antibiotické terapie - multirezistentní kmeny mohou být pouhou kolonizací pacienta a nevyvolávají probíhající infekce.
Keywords: Microbial Sensitivity Tests; lidé; Gram-Negative Bacteria; gramnegativní bakterie; Drug Resistance, Microbial; mikrobiální testy citlivosti; antibakteriální látky; Anti-Bacterial Agents; antibiotická rezistence; Humans