Chřipka a její komplikace - Novotný, Pavel; Hedlová, Dana (Medicína pro praxi, 2020)
Chřipka je dobře známé virové onemocnění dýchacích cest. Je třeba odlišit chřipku od chřipce podobných onemocnění a jiných akutních respiračních infekcí. Chřipkové onemocnění může mít komplikovaný průběh, v některých případech vyžaduje hospitalizaci a zahájení antivirové terapie. Komplikace chřipky dělíme na plicní a mimoplicní. Dále můžeme komplikace dělit na primární (způsobené chřipkovým virem) a sekundární (vyvolané druhotnou bakteriální infekcí). Prevence chřipky je pasivní (dodržování osobní hygieny) a aktivní (vakcinace).
Keywords: Vaccination; vakcíny proti chřipce; Influenza, Human; vakcinace; Influenza Vaccines; neurologické manifestace; lidé; Neurologic Manifestations; Humans; chřipka lidská