Nadýmání - jaká léčiva jej způsobují a jak jej léčit - Kolmanová, Eliška (Medicína pro praxi, 2020)
Nadýmání se objevuje u pacientů z mnoha příčin. Jednu z nich představuje užívání léčiv, která různými mechanismy vedou ke zvýšené tvorbě střevních plynů nebo k poruše v jejich pasáži. Tento článek připomíná základy fyziologie střeva, přibližuje patogenezi plynatosti, udává příklady léčiv nejčastěji spojených s nadýmáním a nabízí řešení v podobě režimových opatření a terapeutických zásahů v rámci samoléčby.
Keywords: Probiotics; nadýmání; parasympatolytika; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; rostlinné extrakty; Charcoal; dyspepsie; lidé; silikony; dřevěné a živočišné uhlí; nežádoucí účinky léčiv; Flatulence; probiotika; Parasympatholytics; flatulence; Plant Extracts; Silicones; Dyspepsia; Humans