Důležité publikace v intenzivní medicíně v roce 2018/2019 - Šrámek, Vladimír; Čundrle, Ivan; Suk, Pavel; Helán, Martin; Hruda, Jan (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2019)
Cílem tohoto článku bylo předložit čtenářům stručnou a přehlednou formou výběr publikací týkajících se intenzivní medicíny vydaných v období od ledna 2018 do října 2019, které považujeme za důležité. Ve výběru je dána přednost randomizovaným studiím (RCT), méně jsou zmíněny observační studie a výjimečně souhrnné články. Nové guidelines a metaanalýzy nekomentujeme. Uvědomujeme si, že výčet publikací je individuální a zcela jistě není kompletní. Snad ale pro základní orientaci v tom, co je v intenzivní medicíně nového, prospěje. Formální stránku jsme pojali tak, že za citací publikace je uvedena její krátká charakteristika a hlavní výsledky. Na závěr každé kapitoly pak následuje náš osobní komentář, kterým charakterizujeme dopad příslušných studií na současnou praxi.
Keywords: Publications; Critical Care; Humans; lidé; péče o pacienty v kritickém stavu; publikace