Harmonizace v klinických laboratořích. Pojmy a problémy. Metrologická návaznost, standardizace, harmonizace - Friedecký, Bedřich; Kratochvíla, Josef (Klinická biochemie a metabolismus, 2019)
Cíl práce: Informace o stavu harmonizace výsledků laboratorních měření ve světě. Metodika: Široký literární přehled. Výsledky: Přehled zachycuje v dostatečné šíři aktuální poznatky a literaturu. Popisuje stav reference, harmonizačních protokolů, metrologické návaznosti, mezinárodní konsensy a normy a rovněž vliv na kontrolu a posuzování kvality laboratorních měření. Plyne z něj řada závěrů, nutných k aplikaci v současné klinické laboratoři a vedoucí k dosažení precizní a na pacienta orientované laboratorní medicíny a na její postupnou a nevyhnutelnou digitalizaci. Informace se opírají o harmonizační procesy, intenzivně zahájené v nedávné době a kontinuálně probíhající pod iniciativou pracovních a expertních skupin AACC a EFLM v přímém vztahu k odborným, standardizačním a normativním orgánům IFCC, JCTLM a BIPM. Závěry: Přehled by měl být jedním z východisek inovace vztahů mezi laboratořemi a výrobci analytických systémů a testovacích souprav (IVD MD) s respektováním moderní, soudobé úrovně metodologie měření a interpretace jeho výsledků.
Keywords: laboratoře; laboratorní automatizace; Clinical Laboratory Techniques; Reference Standards; klinické laboratorní techniky; Laboratories; Automation, Laboratory; metrologická návaznost; referenční standardy; ekvivalence výsledků; harmonizace