Prvé skúsenosti s využitím NFI (Natural Food Interaction) protokolu v liečbe diabetes mellitus 2. typu na Slovensku - Lejavová, Janka; Hickman, David (Kazuistiky v diabetologii, 2020)
V troch kazuistikách opisujem efekt NFI protokolu u diabetikov 2. typu s rôznym trvaním ochorenia, u novodiagnostikovanej diabetičky, u diabetika s približným trvaním diabetu 7 rokov a tiež u diabetika s 30-ročnou anamnézou ochorenia. U všetkých troch pacientov sme zaznamenali významné zlepšenie metabolickej kompenzácie diabetu, dyslipoproteinémie, pokles tlaku krvi a signifikantný pokles telesnej hmotnosti. Všetci traja diabetici sú sledovaní v diabetologickej ambulancii v Liptovskom Mikuláši. NFI protokol je využívaný na Slovensku od júna 2018. Podmienkou NFI protokolu je spolupracujúci pacient a pravidelný selfmonitoring glykémií.
Keywords: Glucose Metabolism Disorders; Insulins; hypertenze; glukózový toleranční test; adherence a compliance při léčbě; Female; Clinical Chemistry Tests; Overweight; Peripheral Arterial Disease; výsledek terapie; ženské pohlaví; Heart Failure; Diabetes Mellitus, Type 2; Sitagliptin Phosphate, Metformin Hydrochloride Drug Combination; fyziologie výživy; komorbidita; Slovakia; lidé; srdeční selhání; Glucose Tolerance Test; Comorbidity; Hypoglycemic Agents; inzuliny; kombinace léků sitagliptin a metformin; diabetes mellitus 2. typu; Treatment Outcome; poruchy metabolismu glukózy; krevní tlak; Nutritional Physiological Phenomena; Treatment Adherence and Compliance; onemocnění periferních arterií; Weight Loss; hypoglykemika; Hypertension; Male; klinické chemické testy; nadváha; hmotnostní úbytek; glykovaný hemoglobin; index tělesné hmotnosti; Diabetes Complications; lidé středního věku; Slovenská republika; mužské pohlaví; Blood Pressure; komplikace diabetu; Body Mass Index; Glycated Hemoglobin; Middle Aged; Natural Food Interaction; Humans