Někdy stačí i málo… - Himmelová, Kateřina (Kazuistiky v diabetologii, 2020)
Komplexní pohled na současného diabetika se v dnešní době stává nutností. Diabetes mellitus je chronické vleklé onemocnění, které s postupnou délkou jeho trvání a prodlužující se věkovou časovou osou z metabolického onemocnění vytváří spletitou síť napříč všemi odbornostmi. V současné době je v diabetologii pro pacienty rozsáhlé spektrum antidiabetické terapie, zvláště pro pacienty s diabetem 2. typu. Taktika léčby by měla být ryze individuální. Léčba perorálními antidiabetiky je dominantou v péči o diabetiky 2. typu, z léčby pomocí inzulínu mohou profitovat jak diabetici 1. tak 2. typu. Dlouhodobě působící analoga přinášejí pro pacienty celou řadu benefitů. Hlavním benefitem je zejména snížení rizika hypoglykemie a s tím související zlepšení kvality života a snížení komplikací jak zdravotních, tak i sociálních. Terapie inzulínem glargin 300 U/ml i v reálné praxi redukuje variabilitu glykemií, umožňuje lepší compliance a adherenci k léčbě. Předpokladem racionální individualizované léčby diabetiků je odebrání podrobné anamnézy, zohlednění na jedné straně všech úrovní pacientova života, a to složky zdravotní, sociální, psychické, finanční, tak na druhé straně všech možností současné antidiabetické terapie se zohledněním všech dostupných informací o benefitech jednotlivé kategorie léčiv.
Keywords: senioři; inzulin glargin; komorbidita; výsledek terapie; Insulin Glargine; uzlová struma; Diabetes Mellitus, Type 2; Goiter, Nodular; diabetes mellitus 2. typu; kvalita života; Deglutition Disorders; poruchy polykání; ženské pohlaví; Humans; Comorbidity; Female; Aged; Quality of Life; Treatment Outcome; lidé