Feochromocytom nadledviny jako vzácná příčina nadprodukce adrenokortikotropního hormonu - Cibičková, Ľubica; Bartoňová, Lucie (Kazuistiky v diabetologii, 2020)
V předkládané kazuistice popisujeme vzácný případ pacientky s feochromocytomem produkujícím adrenokortikotropní hormon (ACTH). Tento ektopicky produkovaný ACTH stimuloval kontralaterální nadledvinu ke zvýšené produkci kortikoidů a vyvolal Cushingův syndrom. Podezření na tuto diagnózu bylo vysloveno na základě laboratorního vyšetření (opakovaná hypokalemie a metabolická alkalóza) a definitivně bylo potvrzeno po histopatologickém, histochemickém a imunohistochemickém vyšetření nádoru.
Keywords: Adrenergic alpha-Antagonists; nádory nadledvin; Adrenocorticotropic Hormone; spironolakton; klinické chemické testy; výsledek terapie; feochromocytom; Rare Diseases; vzácné nemoci; Hypokalemia; chlorid draselný; alfa blokátory; Adult; hydrokortison; adrenokortikotropní hormon; hypokalemie; hypersekrece ACTH v hypofýze; ženské pohlaví; Hydrocortisone; Adrenalectomy; Humans; adrenalektomie; Pituitary ACTH Hypersecretion; Spironolactone; Metanephrine; Clinical Chemistry Tests; Pheochromocytoma; Potassium Chloride; Adrenal Gland Neoplasms; dospělí; Female; metanefrin; Treatment Outcome; lidé