Korektivně dermatologické možnosti úprav obličeje - Klauzová, Kateřina (Dermatologie pro praxi, 2020)
Estetické úpravy obličeje zasahují celou škálu terapeutických možností. Nejčastější je aplikace botulotoxinu a aplikace výplňových materiálů. Efekt obou procedur je výrazný a velmi rychlý. Mezi další možnosti řadíme mezoterapii, aplikaci PRP, chemický peeling a aplikaci nití. Z procedur, které již vyžadují poměrně nákladné vybavení je ošetření pleti obličeje pomocí laserů, intenzivního pulzního světla, ultrazvuku a radiofrekvence. Pro esteticky nejpřirozenější výsledek je vhodné kombinovat jednotlivé postupy a využít jejich synergického působení. Tento přístup však vyžaduje vyšší náklady na vybavení pracoviště.
Keywords: Rhytidoplasty; Deoxycholic Acid; Face; botulotoxiny; Ultrasonic Therapy; Radiofrequency Therapy; Cosmetic Techniques; Mesotherapy; výplňové materiály; Chemexfoliation; lidé; ultrazvuková terapie; kosmetické techniky; obličej; plazma bohatá na destičky; Platelet-Rich Plasma; radiofrekvenční terapie; chemická exfoliace; kyselina deoxycholová; Botulinum Toxins; rytidoplastika; mezoterapie; laserová terapie; mikrojehličkování; Laser Therapy; Humans