Rozvoj Richterovy transformace u nemocného s refrakterní chronickou lymfocytární leukemií na léčbě ibrutinibem - Smolej, Lukáš; Šimkovič, Martin; Zavřelová, Alžběta; Kašparová, Petra; Hoffmann, Petr; Dvořák, Petr; Slanina, Martin; Krčálová, Eva; Belada, David; Žák, Pavel (Transfuze a hematologie dnes, 2020)
Moderní perorální inhibitory signálních drah B-buněčného receptoru ibrutinib a idelalisib a inhibitor bcl-2 venetoklax představují účinné léčebné možnosti pro nemocné s relapsem/refrakterní chronickou lymfocytární leukemií (CLL). Richterova transformace (RT, progrese CLL do agresivní lymfoproliferace, nejčastěji difuzního velkobuněčného B-lymfomu, DLBCL) představuje zpravidla prognosticky vysoce nepříznivou událost s omezenými možnostmi léčby a krátkým přežitím, zejména dojde-li k RT na léčbě některým z nových inhibitorů. Prezentujeme kazuistiku Richterova syndromu u nemocného s CLL na terapii ibrutinibem. U 58letého nemocného s relapsem CLL po alogenní transplantaci léčeného ibrutinibem došlo po 11 měsících k progresi v podobě masivní nitrobřišní lymfadenopatie. Pozitronová emisní tomografie/počítačová tomografie (PET/CT) prokázala významný hypermetabolismus glukózy v paketu nitrobřišních uzlin, proto byla provedena jehlová biopsie s průkazem RT ve formě DLBCL. Byla proto zahájena chemoimunoterapie R-CHOP a posléze pro neefektivitu R-GD (rituximab, gemcitabin, dexametazon), která však musela být po 1 cyklu ukončena pro těžkou trombocytopenii. Léčba byla změněna na symptomatický přístup a nemocný zemřel v hospici 2,5 měsíce po stanovení diagnózy RT. Tato kazuistika dokládá vysoce nepříznivou prognózu Richterova syndromu vzniklého na léčbě ibrutinibem u nemocného s pokročilou CLL.
Keywords: smrt; Treatment Outcome; lidé středního věku; prognóza; pyrazoly; Antineoplastic Agents; lidé; Middle Aged; Richterova transformace; Antineoplastic Protocols; Prognosis; výsledek terapie; Pyrazoles; chronická lymfatická leukemie; Male; Humans; mužské pohlaví; Death; protokoly protinádorové léčby; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; protinádorové látky; Ibrutinib; pyrimidiny; Pyrimidines