Nové vzorce pro výpočet maximální spotřeby kyslíku při zátěžových testech podle registru FRIEND - Sovová, Markéta (Kardiologická revue, 2020)
Standardním testem pro zjištění kardiorespirační zdatnosti je zátěžový test do maxima spojený s měřením různých kardiorespiračních parametrů, vč. maximální spotřeby kyslíku (VO2 max (peak)). VO2 max je parametr, který lze použít nejen pro stanovení funkční zdatnosti jedince, ale také pro prognózu pacienta a k předpisu pohybové aktivity. Přímé stanovení VO2 max bylo v minulosti složité a finančně náročné a proto byly v minulosti vytvořeny regresní rovnice, které VO2 max odhadovaly. Nejvíce používaná je rovnice American College of Sports Medicine (ACSM). V roce 2014 byla založena iniciativa The Fitness Registry and the Importance of Exercise National Database (FRIEND). FRIEND je multiinstitucionální projekt, který si kladl za cíl stanovit nové normativy pro kardiorespirační zdatnosti pro USA. Na základě zpracování výsledků byly vytvořeny nové rovnice pro výpočet maximální spotřeby kyslíku pro zátěžový test na bicyklovém ergometru a na tzv. běhátku.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; lidé; Practice Guidelines as Topic; maximální spotřeba kyslíku; Humans; vzorec pro výpočet; FRIEND registr; kardiorespirační zdatnost; Cardiorespiratory Fitness