Sledování exfoliatin-pozitivních kmenů Staphylococcus aureus v NRL pro stafylokoky v letech 1998-2019 - Petráš, Petr; Kekláková, Jana; Hutníková, Radoslava (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2020)
Exfoliatin je stafylokokový proteolytický exoprotein, který je vlastní příčinou epidermolytických infekcí, zejména u novorozenců a malých dětí, ale i u dospělých jedinců se sníženou imunitou. Nejčastějšími původci lidských epidermolýz jsou v naší republice kmeny S. aureus s produkcí exfoliatinu A a/nebo B. Sledovali jsme produkci exfoliatinu u téměř 14 000 kmenů zaslaných ke zjištění toxigenity do NRL pro stafylokoky v letech 1998–2019. Dále jsou stručně popsány vybrané hromadné výskyty puchýřnatého onemocnění novorozenců, u nichž bylo etio-logické agens potvrzeno. Z celku 43 hromadných výskytů za uvedené období vyvolaly v 35 případech epidemii kmeny s produkcí exfoliatinu A, v jednom případě kmeny s produkcí exfoliatinu B. Ve zbývajících 7 výskytech byly původcem kmeny s produkcí obou těchto exfoliatinů.
Keywords: Pemphigus; Infant, Newborn, Diseases; Exfoliatins; stafylokoková toxická epidermální nekrolýza; Staphylococcal Scalded Skin Syndrome; Cross Infection; stafylokokové infekce kůže; Staphylococcus aureus; Infant, Newborn; exfoliatiny; pemfigus; novorozenec; Humans; puchýřkaté onemocnění novorozenců; nemoci novorozenců; Staphylococcal Skin Infections; infekce spojené se zdravotní péčí; lidé; Staphylococcus