Mechanismy rezistence na cílenou léčbu u maligního melanomu - Kodet, Ondřej (Onkologická revue, 2020)
Vznik nádorové rezistence na cílenou léčbu představuje významný zdravotnický problém. Překonání těchto mechanismů by vedlo k prodloužení účinku této formy léčby, která vyniká výrazně vyšším procentem terapeutických odpovědí než imunoterapie. Klíčem k vývoji nových léčiv, která by potencovala účinek BRAF a MEK inhibitorů, je podrobné zmapování mechanismů rezistence. Tato práce poukazuje na některé mechanismy epigenetické, genetické a působení nádorového mikroprostředí. Poukazuje i na vliv imunitního systému, který nabízí jednu z cest, jak účinek cílené terapie potencovat.
Keywords: inhibitory BRAF; Humans; léková rezistence; proteiny; melanom; Proteins; mutace; Antineoplastic Agents; lidé; Intercellular Signaling Peptides and Proteins; Protein Kinases; mezibuněčné signální peptidy a proteiny; Drug Resistance; Melanoma; inhibitory MEK; Tumor Microenvironment; protinádorové látky; proteinkinasy; nádorové mikroprostředí; imunomodulace; Immunomodulation; Mutation