Atypická odpověď na anti-PD-1 terapii s následným dlouhodobým přežitím u nemalobuněčného karcinomu plic - kazuistiky - Krákorová, Gabriela; Šťastný, Marek; Steinbergerová, Hana; Důrová, Jana; Pešek, Miloš; Baxa, Jan (Onkologická revue, 2020)
Metastazující nemalobuněčný karcinom plic má špatnou prognózu. Pokud nejsou přítomny řídicí mutace (EGFR, ALK, ROS, BRAF) či vysoká exprese ligandu programované buněčné smrti 1 (programmed death-ligand 1, PD-L1), je iniciální léčebnou možností s ohledem na úhradové podmínky v České republice chemoterapie, eventuálně její kombinace s bevacizumabem. Do 2. linie pak přichází v úvahu použití imunoterapie inhibitory proteinu 1 programované buněčné smrti (anti-programmed death-1, anti-PD-1), či inhibitory jeho ligandu, anti-PD-LI. Autoři předkládají dvě kazuistiky nemocných, u kterých po imunoterapii anti-PD-1 došlo k atypické odpovědi. Jednalo se o přetrvávající účinek imunoterapie, přestože na této léčbě došlo k progresi. U prvního nemocného nebylo potřeba po 12 měsíců po imunoterapii podávat další aktivní onkologickou léčbu a maligní onemocnění významněji neprogredovalo. U druhého nemocného po imunoterapii došlo následně k výrazné odpovědi na chemoterapii. Tento fenomén, nazývaný v literatuře ne zcela správně chemosenzitizace, je opakovaně popisován. Dále se autoři zamýšlejí nad možnostmi léčby další linie, po selhání imunoterapie.
Keywords: metastázy nádorů; senioři; pseudoprogrese; Tomography, Emission-Computed; Disease Progression; Pleural Effusion; progrese nemoci; Neoplastic Processes; doba přežití bez progrese choroby; Docetaxel; Middle Aged; chemosenzitizace; mužské pohlaví; Adenocarcinoma of Lung; docetaxel; nádorové procesy; Nivolumab; Neoplasm Metastasis; nemalobuněčný karcinom plic; imunoterapie; Humans; adenokarcinom plic; pleurální výpotek; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Progression-Free Survival; lidé středního věku; Immunotherapy; Aged; tomografie emisní počítačová; lidé; Male; nivolumab