Klinické dilema léčby karcinomu plic anti-PD-1 terapií (nivolumab) při objevu revmatologických obtíží s otoky kloubů - kazuistika - Černovská, Markéta (Onkologická revue, 2020)
Imunoterapeutickou léčbou se snažíme obnovit a posílit pacientovu vlastní nedostatečnou protinádorovou imunitu, aby imunitní systém byl znovu schopen rozpoznat a zničit nádorové buňky. Nivolumab je lék určený k léčbě různých typů pokročilého nemalobuněčného plicního karcinomu po předchozí chemoterapii. Imunoterapie může mít nežádoucí účinky, vzácně i život ohrožující, ale ve většině případů jsou pouze lehkého nebo středního stupně a dobře reagují na léčbu kortikosteroidy. Důležité je zjistit tyto nežádoucí účinky co nejdříve. Ačkoliv revmatické nežádoucí účinky při léčbě imunoterapií nebývají většinou život ohrožující, výrazně snižují kvalitu života pacienta pro bolest, ztuhlost a omezenou mobilitu.
Keywords: senioři; Disease Progression; prednison; Paraneoplastic Syndromes; revmatické nemoci; komorbidita; progrese nemoci; výsledek terapie; edém; paraneoplastické syndromy; Edema; Nivolumab; nemalobuněčný karcinom plic; ženské pohlaví; imunoterapie; Rheumatic Diseases; Humans; Prednisone; Joints; Comorbidity; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Arthralgia; Immunotherapy; klouby; nežádoucí účinky léčiv; artralgie; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Aged; Female; Treatment Outcome; lidé; nivolumab