Hypernatrémie - frekvence, příčiny, patobiochemie, klinika a terapie - Kazda, Antonín (Klinická biochemie a metabolismus, 2019)
Cíl studie: Zpracovat aktuální znalosti o hypernatrémiích z hlediska jejich příčin, frekvence a patobiochemických souvislostí při vývoji a léčení těchto iontových dysbalancí. Typ studie: Přehledná práce. Název a sídlo pracoviště: Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, Praha. Materiál a metody: Na základě studia literatury je v přehledné práci popsána frekvence, příčiny a rizika hypernatrémie u kriticky nemocných. Některé studie hodnotí hypernatrémii bez ohledu na dobu, kdy se vyvinula, jiné diferencují, zda vznikla již před hospitalizací nebo až během intenzivní péče. Je popsána kompenzace poruchy a její léčení. Výsledky: Frekvence hypernatrémie byla ve třech rozsáhlých souborech nemocných akutně přijímaných na jednotky inten-zivní péče různých klinických oborů, mezi 2 % až 6,9 %. Její hodnota je dána zvýšením poměru mezi zásobou Na+ v extra-celulární tekutině (ECT) a objemem vody v ECT. Hypernatrémie vede ke zvýšení osmolality v ECT. Následující přesun intra-celulární tekutiny do ECT vede k dehydrataci buněk. Tyto změny postihují i mozkové buňky, a to vyvolává řadu závažných subjektivních i objektivních neurologických příznaků. Mozek kompenzuje poruchu zvýšením obsahu iontů a malých organických molekul v buňkách. Vazba vody na tyto částice umožňuje alespoň zčásti upravit velikost mozkových buněk a zmírňuje projevy poruchy. Jsou uvedeny příčiny hypernatrémie vzniklé před hospitalizací i během intenzivní péče. Jsou popsána laboratorní vyšetření přispívající k diferenciální diagnostice příčin stavu. Jsou uvedeny vlivy hypernatrémie na zhoršení metabolismu a orgánových funkcí. Je popisován významný vztah hypernatrémie k mnoha klinickým komplikacím a komorbiditám, i její příčiny u starých osob. Jsou popsány terapeutické postupy i časové limity korekce. Závěr: I když je hypernatrémie často ve vztahu k mnoha dalším vážným klinickým situacím a orgánovým dysfunkcím, je významným, nezávislým faktorem mortality.
Keywords: Hypernatremia; hypernatremie; edém mozku; hyperosmolalita; mortalita; Humans; demyelinizační nemoci; Brain Edema; lidé; Demyelinating Diseases; Mortality