Bariatrická/metabolická chirurgie a její role v terapii diabetes mellitus 2. typu - Konečná, Ellen; Šimůnková, Eva; Šuta-Kimle, K; Michalský, David (Praktický lékař, 2019)
U bariatrických operací, původně prováděných jen s cílem poklesu hmotnosti u obézních pacientů, byl v mnoha studiích jednoznačně prokázán jejich současný výrazný pozitivní efekt na úpravu glykemického profilu a metabolických komorbidit. Vyjádřením tohoto účinku je zavedení termínu metabolická chirurgie v případech, kdy není primárním cílem operace pokles hmotnosti, ale léčba diabetes mellitus 2. typu a s obezitou spojených metabolických onemocnění. Protože se však oba efekty, jak bariatrický, tak metabolický, vyskytují po operaci současně, používáme spíše přiléhavější označení bariatrická/metabolická chirurgie. Výsledky randomizovaných studií potvrzujících vyšší efektivitu metabolické chirurgie na zlepšení hladin glykemie ve srovnání s konzervativním postupem (změna životního stylu, dietní opatření, medikamentózní léčba), vedou nově k zařazení bariatrických/metabolických operací mezi standardizované postupy léčby diabetes mellitus 2. typu. Současně dochází u obézních diabetických pacientů ke snížení dolní arbitrární indikační hranice k operaci z 35 BMI (kg/m2) na 30 BMI (kg/m2).
Keywords: obezita; Obesity; lidé; Diabetes Mellitus, Type 2; bariatrická chirurgie; diabetes mellitus 2. typu; metabolická chirurgi; Humans; Bariatric Surgery