Effect of earlier load on healing of calcaneus fractures after stable osteosynthesis - Litner, Roman; Pleva, Leopold; Kohut, Jiří; Koscielnik, Pavel; Kubíček, Jan; Szeliga, Jiří (Úrazová chirurgie, 2018)
Autoři v práci prezentují výsledky pracovní skupiny pacientů se včasnějším zatěžováním poraněné patní kosti ošetřené osteosyntézou LCP dlahou a C-nailem ve srovnání s kontrolní skupinou se standardním postupem zatěžování poraněné končetiny po osteosyntéze. Cíl: Zhodnocení vhodnosti časnějšího zatěžování končetiny se zlomeninou patní kosti ošetřenou stabilní osteosyntézou s doporučením metodiky pooperační péče o tyto pacienty. Materiál a metodika: Pracovní a kontrolní skupinu pacientů jsme sledovali klinicky a pomocí optoelektronické stereofotogrammetrie a hodnotili pomocí UZ vyšetření a spektrální analýzy. Do pracovní skupiny se nám podařilo zařadit 18 pacientů a do kontrolní šest pacientů ošetřených 11x dlahou a 13x hřebem. Výsledky: Po zhodnocení UZ vyšetření a části pacientů po stránce spektrální analýzy vykazují trendy v grafech strmější charakter růstu pro pracovní skupinu s časnějším zatěžováním než pro kontrolní skupinu s pozdějším zatěžováním poraněné končetiny. Závěr: Na menším souboru pacientů se nám podařilo prokázat, že pro hojení zlomenin patní kosti po stabilní osteosyntéze je vhodnější dřívější zátěžování poraněné končetiny postupně plnou váhou těla.
Keywords: Calcaneus; Physical Exertion; Fracture Healing; fraktury kostí; techniky fyzikální terapie; hojení fraktur; intramedulární fixace fraktury; Tomography, X-Ray Computed; Foot Orthoses; ultrasonografie dopplerovská; Foot Injuries; Control Groups; lidé; Postoperative Care; Bony Callus; Fractures, Bone; Physical Therapy Modalities; kontrolní skupiny; pooperační péče; Humans; patní kost; Fracture Fixation, Intramedullary; Photogrammetry; spektrální analýza; ortézy nohy (od hlezna dolů); fotogrammetrie; tělesná námaha; vnitřní fixace fraktury; poranění nohy (od hlezna dolů); Ultrasonography, Doppler; kostní svalek; Fracture Fixation, Internal; Spectrum Analysis; počítačová rentgenová tomografie