Morbus Dowling-Degos a morbus Galli-Galli. Popis případu - Kňažeková, Petra; Lacina, Lukáš; Petráčková, Markéta; Štork, Jiří (Československá dermatologie, 2019)
Autoři popisují případ 60leté pacientky v preventivních kontrolách po excizi melanomu před osmi lety, s náhodně zjištěným vedlejším nálezem roky trvajících četných pigmentovaných makul na trupu a končetinách. Histologicky nález odpovídal diagnóze morbus Dowling-Degos s méně obvyklým nálezem rohových pseudocyst. Nález akantolýzy při revizi biopsie vedl k závěrečné diagnóze morbus Galli-Galli, považované za variantu genodermatózy morbus Dowling-Degos. V přehledu jsou uvedeny současné poznatky o tomto onemocnění.
Keywords: výsledek terapie; vzácné nemoci; Treatment Outcome; genodermatózy; morbus Galli-Galli; lidé; Female; ženské pohlaví; Rare Diseases; lidé středního věku; morbus Dowling-Degos; poruchy pigmentace; Humans; Middle Aged; Pigmentation Disorders