Diferenciální diagnostika tumorózních lézí srdce - Matějková, Adéla; Fabián, Ondřej (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2020)
Tumorózní léze srdce zahrnují pestrou paletu nádorových i nenádorových afekcí. Vzácnými jsou zejména primární nádory srdce v jejichž hodnocení bylo provedeno při poslední revizi WHO klasifikace několik změn. Rozšíření znalostí v oblasti molekulárních charakteristik nádorů rozvířilo diskuzi ohledně klasifikace některých srdečních sarkomů. Do popředí zájmu se dostal především primární intimální sarkom srdce. Tento přehledový článek se věnuje jednotlivým nádorovým i nenádorovým lézím se zaměřením na popis jejich charakteristických znaků a základní diferenciální diagnostiku.
Keywords: nádory srdce; primární intimální sarkom srdce; Diagnosis, Differential; lidé; Humans; Heart Neoplasms; diferenciální diagnóza